kc-seminer-foto

İÜ Enformatik Bölümü Tarafından Verilen Farkındalık Seminerleri

İstanbul Üniversitesi (İÜ) ile Kapalıçarşı Esnafları Derneği arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında yapılan çalışmalar devam ediyor. Kapalıçarşı esnaflarının bilişim bilgisini arttırmaya yönelik farkındalık eğitimleri verilmesi hedefi kapsamında, 3 Aralık 2015 tarihinde İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde, XX. Türkiye’de İnternet Konferansının bir parçası olarak 4 konuşmadan oluşan yarım günlük bir seminer programı düzenlenmiştir. Seminer programı, İÜ Enformatik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevinç Gülseçen’in “Gelenekselden Elektroniğe Bilgi Dönüşümü” adlı konuşması ile başladı. Ardından, İÜ İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hilal Özen, “e-Ticaret: Dünü Bugünü” konuşmasını gerçekleştirildi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mert Eren Üstünkaya, “Mobil Ticaret” konusunda bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Seminer programının ikinci kısmında İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zümrüt Ecevit Satı, “İş Dünyasında Geleceği Şekillendirenler” isimli konuşmasını yapmıştır. Ardından e-Güven firmasından Ayşegül Tüzün ve Şahika Mut “e-İmza” konusunda bilgilendirme yapmışlardır. Seminer programında son olarak Bahadır Adiller, “Sosyal Medya e-Ticareti Nasıl Etkiler?” başlıklı konuşmasını sunmuştur.

 

inet-logo

Türkiye’de İnternet Konferansı

Türkiye’de İnternet Konferansı’nın 20.cisi yapılıyor

Türkiye İnterneti emekleme aşamasında iken, yurtdışı bağlantısı 64K ve yurt içi bağlantılar 19K iken, henüz megabitli omurgalar hayal aşmasında iken, bir grup internet gönüllüsünün başlattığı “Türkiye’de İnternet” Konferansı (INET-TR) bu yıl 20. defa yapılıyor. 1-3 Aralık tarihlerinde İstanbul Üniversitesi, Beyazıt Kampusu’nda Kongre Merkezi’nde yapılacak INET-TR’de, Türkiye’deki İnternet tartışılacak. Konferans, tüm ilgili grupları bir araya getirerek İnternet’i tüm boyutlarıyla tartışmak, İnternet teknolojileri aracılığı ile toplumsal verimliliği artırmak ve toplumun dikkatini olabildiğince bu yöne çekmeyi amaçlıyor. INET-TR, Türkiye İnterneti’nin bir resminin çekildiği, ana sorunlarının tartışıldığı, çözümler için ortak akıl arandığı, İnternetle ilgilenen herkese, uzmanına, öğrencisine, öğretmenine, iş adamına, ev hanımına, emeklisine açık olduğu, işin teknik boyutundan çok sosyal boyutlarının tartışıldığı bir konferanstır. INET-TR Konferansı tüm yurttaşlarımıza açık ve ücretsizdir. Katılım için http://inet-tr.org.tr adresinden kayıt olunması istenmektedir.

İnternet dünya üzerinde 3 milyarı aşkın insanın katıldığı, 1 milyara yakın webin, 300 milyon civarında alan adının, 1 milyar 34 milyon kayıtlı bilgisayarın, bir milyarı aşkın üyeli sosyal ağların olduğu, bir paylaşım, öğrenme, üretim ve eğlence ortamıdır. İnternet sanayi devrimi boyutlarında bir gelişmeyi temsil etmektedir. Hayatın her boyutunu değiştiren, sektörleri yeniden yapılandıran, meslekleri değiştiren, kamu yönetimi, demokrasi, hizmeti, ticareti yeniden tanımlayan devrimsel bir gelişmedir. Birbirlerini hiç görmeyen insanlar, insanlığın ortak mülkiyeti için ürünler geliştirmekte; özgür yazılım, açık erişim, açık ders malzemeleri, açık donanım, açık bilim, açık tıp, açık tasarım, açık mimari ve açık biyoloji gibi projeleri hayata geçirmektedirler.

Bu yıl Türkiye’de internet üzerinden iş yapan (ürün, hizmet ve çözüm satan) firmalar ve yöneticilerinin başarı hikâyelerini öne çıkartmak istiyoruz. Ziyaretçiler arasında çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmaların yöneticileri ve uzman personellerin olmasını hedefliyoruz.

Sosyal Ağlar Her Şeyi Değiştiriyor

Sosyal ağlar ve yeni medya insanların kurduğu dostluk ve paylaşım ağı olmanın çok ötesinde bir örgütlenme, üretim, yayın, halka ilişkiler, reklam ve pazarlama ortamı olmuştur. Her kurum, sosyal ağlarda var olmak, onu izlemek, kendi itibarını korumak için en yetenekli ve birikimli elamanlarını sosyal medya uzmanı atamak zorunda kalmaktadır. Sosyal Ağlarla ilgili birçok oturum var. Sosyal Ağlarda Kendinizi Nasıl Korursunuz konusunda bir seminer ve WhatsUp ile Boşanma ilginç paneller arasında. Sosyal ağlarda gençler ve değişik mesleklerde internet kullanımı enine boyuna tartışılan konular arasında.

Yeni Medya ve Gazetecilik Değişim Sürecinde

İnternet yeni medya ortamları oluşturarak kısa medyaya meydan okumaktadır. Konferansta internetin meydana getirdiği değişikler de tartışılacak. Gazeteciler ve akademisyenler panelinde “Internet çağında gazeteciliğin geleceği ve gazetelerin geleceği” tartışılacak.

Hukuk Tartışmaları Öne Çıkıyor

İnternet devrimsel bir değişim olduğu için pek çok şeyi değiştiriyor. Ortaya çözülmesi zor konular çıkıyor. Türkiye’de internet mevzuatının AB ve ABD ile karşılaştırılması, Google ve Twitter’ın avukatı Gönenç Gürkaynak tarafından yapılacaktır. Nesnelerin İnterneti, kişisel verilerin başta sağlık sektörü olmak üzere korunması da çeşitli oturumların konusunu oluşturuyor.

Altyapı Yeterli mi?

İnternet altyapısı, 4.5G ve mevcut altyapının Bilgi Toplumu için yeterli olup olmadığı da ilgili paydaşların katıldığı bir panelle tartışılacak.

Gençlere Programlama Anlatılacak

Bütün dünya çocuklara programlamayı öğretmeye çalışıyor. ABD ve AB ‘de bu yönde kampanyalar yapılıyor. Hatta ana okulda bunu başlatma çabaları var. 4-13 yaşındaki Gençlere Teknoloji Eğitimi oturumunda dünyada ve Türkiye’deki gelişmeler de tartışılacak.

İnternet Ekonomisi Tartışılacak

İnternetin yönetim anlayışına getirdikleri, ulus devlete getirdikleri yanında İnternet ekonomisinin yeni boyutları ICANN, ISOC ve Google’dan temsilcilerin katılımıyla İngilizce olarak bir oturumda tartışılacak.

Güvenlik Konuları Gündemde

Konferans’ta bir yanda ülke boyutunda “Siber Güvenlik”, Bireysel Güvenliğe yönelik “CrpytoParty”, Sosyal Ağlarda Güvenlik ve güvenli bildiğimiz ama olası “ ArkaKapı”ların tartışılacağı oturumlar yapılacaktır. Bu arada Siber dünyanın yeni parası “BitCoin” de anlatılacaktır.

Her Kesime Özgür Yazılımlar Anlatılacaktır!

Konferansta toplam 44 oturumda 7 Panel/Forum, 18 seminer ve yaklaşık 10 bildiri ile 10 kadar firma başarı öyküsü oturumu olacaktır. Seminerler, geniş bir yelpazede profesyonellere, öğrencilere ve sıradan kullanıcılara yönelik ve özgür yazılım temalı olacaktır. Linux ve Özgür yazılımlar, İnternet üzerinde yayılmış 10 milyon civarında gönüllünün ürettiği 1 milyon civarında yazılımı kapsamaktadır.

Ülkemizin yazılım stratejisinin önemli bir parçası olması gereken özgür yazılım, bireyler, kurumlar ve ülkeler için tasarruf, istihdam, güvenlik ve rekabet açılarından önemlidir. Ülkemizdeki İnternet kullanıma yönelik, e-öğrenme, toplumsal yansımalar, e-tarım, e-ticaret konularında deneyim paylaşan bildirilerin yanında işin teknik boyutuna odaklanmış bildiriler de sunulacaktır.

Bilgi ve İletişim

Ayrıntılı bilgi: http://inet-tr.org.tr  ve http://inet-tr.istanbul.edu.tr adresinden edinilebilir.

31485_c1feb8a9da5a4f6c87673d2d59ff3b32

Moody’s Notu Değiştirmedi

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten beklenen karar geldi. Kuruluş, Türkiye’nin Baa3 olan kredi notunu ve ‘negatif’ görünümünü değiştirmedi. Moody’s’in bir değişiklik yapması beklenmiyordu. Moody’s nota yönelik bir eylemde bulunmadığı için Türkiye’ye özel açıklama yayınlamadı ve notu güncellemedi.  Moody’s, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin bu yılki diğer değerlendirmesini 4 Aralık’ta yapacak. Kuruluş, 16 Mayıs 2013’te Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir ülkeler kategorisine çıkarmıştı. Moody’s 11 Nisan 2014’te ise Türkiye’nin yatırım yapılabilir notunu teyit ederken, görünümü durağandan negatife çevirmişti. 8 Ağustos 2014, 5 Aralık 2014 ve 10 Nisan 2015’te de notu güncellememişti.

Kaynak : ntvpara.com

1818224_1a

Altın, ABD istihdam verisinin Fed’in faiz artırımına gideceği beklentilerini güçlendirmesi sonucu değer kaybetti.

 1818224_1a

Altın ABD istihdam verisinin Fed’in faiz artırımı olasılığının artmasına yardımcı olmasının ardından değer kaybetti ve 11 yılın en uzun kayıp dönemi olan yedi haftalık düşüşünü daha da derinleştirdi. Palladyum ve platin de düştü.

Spot altın yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,089.82 dolara kadar düştükten sonra, Singapur saati ile 10:42’de 1,093.24 dolara geldi. Metal bu yıl yüzde 7.7 değer kaybetti.

Yatırımcılar, ABD’nin 2006’dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımına ilişkin beklentilerin doalrı güçlendirmesi ile birlikte altından uzaklaştı. ABD’de işgücü piyasası, Fed politika yapıcılarının sıkılaştırmaya başlamak için ihtiyaç duydukları bicimde iyileşiyor ve istihdamda geniş tabanlı artış, işverenlerin ABD’nin küresel ekonomik yavaşlama ile başa çıkabileceğine ilişkin iyimserliğini gösteriyor. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Şanghay’da hedge fonu Shanghai Chaos Investment Group Co.’nun analisti Liu Yongfu, “Bu ay ABD ekonomisi için açıklanacak ekonomik verilerin kalan kısmı yükselişi işaret ederse, Fed’in yakın zamanda faiz artırımına gitme olasılığının arttığını göreceğiz. Bu da değerli metaller üzerinde daha da baskı yaratacak” dedi.

ABD’de tarım dışı istihdam, Cuma günü Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Temmuz ayından 215,000 arttı ve işsizlik oranı yedi yılın en düşük seviyesinde kaldı. Son iki ayın istihdam verileri yukarı yönde revize edildi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günü Mart ayından bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.1 yükseldi. Endeks son bit yılda yüzde 19 yükselirken, altın yüzde 16 geriledi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,092.10 dolara indi. Spot gümüş yüzde 0.2 yükselerek ons başına 14.8575 dolara çıktı.

Platin yüzde 0.3 düşüşle ons başına 959.70 dolara inerken, palladyum yüzde 0.6 düşerek ons başına 597.55 dolara geriledi. her iki metal de 4 Ağustos’ta son birkaç yılın en düşük seviyelerini gördü. Platin 945.24 dolar ile altı yılın en düşük seviyesine inerken, palladyum 589.10 dolar ile Ekim 2012’den bu yana en düşük seviyesini test etti.

Kaynak : Bloomberght