Mıhlayıcı

Meslek Kodu:

0

Kapalıçarşı’da

54

mıhlayıcı var.

MIHLAYICI

Kuyumculukta metal alaşımlarından yapılmış takıların (yüzük, küpe, kolye vb.) metal gövdeleri (montür) üzerine kıymetli veya kıymetsiz taşların değişik teknikler kullanılarak takılmasına “mıhlama sanatı” denir.

Mıhlama takı imalatının önemli bir aşamasıdır. Mücevherin albenisini arttıran, değerini ikiye katlayan ustaların çalıştığı bir alandır. Mıhlama sanatında mücevher olarak adlandırılan takılara kıymetli metalden daha pahalı olan taşlar da (elmas, zümrüt, yakut, safir) mıhlanırlar. Mıhlama işinde estetik, uygun ve sağlam montaj, ürünün kalitesini yükseltmektedir. Bu yüzden her takının son durağı kaliteli bir mıhlama ustasıdır.

Mıhlama, mücevherin yanında maşrapa, ibrik, matara, saat kadranı, kılıç kınları, kemer tokaları, muskalar, el aynaları gibi eşyalara da uygulanabilmektedir. Geçmiş dönemlerden kalma mıhlama eserlerine bakıldığında bu teknik daha çok altın üzerine zümrüt, elmas ve zebercette kullanılmaktadır. Gümüş üzeri mıhlamalarda ise mercan, akik, firuze, turkuaz gibi taşlar kullanılmaktadır.

Kapalıçarşı’ daki   Mücevher dükkanlarının yanı başında birçok mıhlayıcı ustası bulunmaktadır. Mücevherler mıhlandıkça değerlenirler. Osmanlı döneminde sanatların zirvesine çıkmıştır. Ünü dünyaya yayılmış kaşıkçı elması başta olmak üzere birçok eser, günümüzde de büyük ilgi görmektedir.