Boyama Sanatçısı

Meslek Kodu:

0

Kapalıçarşı’da

54

boyama sanatçısı var.

BOYAMA SANATI

Günümüzde pek çok sanat dalından biri olan boyama sanatı bugüne kadar oldukça gelişme göstererek çeşidini fazlaca arttırmış ve kendini kabul ettirir bir duruma gelmiştir. Kumaş boyama ve Porselen boyama bu sanatın başlıca alanlarıdır.
Geçmişten bugüne pek çok farklı tasarımla ve boyama tekniği oluşmuştur. Geçmişte daha ihtişamlı ve cazibeli motiflerin yanı sıra daha sonraları daha sade tasarımlar da denemiştir. Porselen boyama, boyalarda istenilen kıvam elde edildikten sonra porselene fırça ya da divit kullanılarak uygulanır. Porseleni boyarken istenilen desen uygulanabilir. Deseni, boyama tekniklerini ve uygulamayı bilen usta kişilerin yapması önemlidir. Sadece deseni çizmek güzel bir iş çıkarmak için yeterli değildir. Boyamanın inceliklerini, fırınlama zamanlamaları ve özelliklerini de bilmek gerekmektedir. Desene başlamadan önce birçok kitaptan yararlanmak ya da boyama ile ilgili eğitim almış olunması iyi bir sonuç çıkmasında rol oynayacaktır. Pek çok deneme yaparak, müzelere gidip farklı sanatçıların tasarımlarını inceleyerek, atölye ziyaretleri yaparak fazlaca deneyim kazanmakta yapılan sanatın kalitesini arttıracaktır.

Porselenlerin zor ama bir o kadar da zevkli olan boyama işlemi ustalık ve tecrübe gerektiren bir iştir. Porselen boyama sanatı insanların işi titizlikle yapmasını gerektiren bir sanattır. Porselende çizilecek desen için günümüzde genellikle özel porselen kalemi kullanılmaktadır. İster yazı ister çizim yapılsın, kâğıda şekil çıkarılarak boş bir bardağa yapıştırılıp üstünden boyama işlemi yapılır. Eğer boyama ve çizim konusunda bir hata olursa ıslak mendille düzeltme yapmak mümkündür. Boyama yapan kişiler önceden belirlenen renklerde kıl fırça ile boyayabilirler. Pek çok kişi aynı deseni yapsa da el işi olduğundan tam aynı desenler çıkması mümkün değildir. Çünkü her ustanın vuruş ve boyama tekniği farklıdır.
Boyama işlemi uygulanan porselenler daha sonra hoş sunum sağlayan setler, tabaklar veya süs eşyası olarak kullanılabilirler. Günümüzde çok tercih edilen bir hediye seçeneği olarakta karşımıza çıkan porselenler özellikle fincan, kupa, vazo gibi tasarıma açık ürünlerde kişilerce boyanıp hediye edilebilir.

Kumaş boyama sanatı, her türlü desenin, figürün fırça ve boya yardımı ile kumaş üzerine aktarılması işlemidir. Kumaş boyama işlemi boyayı tutabilecek, naylon karışımı fazla olmayan her tür kumaşa uygulanabilir. Yemek takımı ya da vazo gibi pek çok modele sahip olarak hayatımıza girmiş olan porselenler, kişilerin sade bir şekilde satın aldığı porseleni boyayarak porselenlere hem farklı bir tarza büründürmeyi hem de kişilerin hobisi olma durumuna gelmiştir.
Kumaşı çeşitli yöntemlerle renklendirme veya üzerinde çeşitli desenler oluşturma yüzyıllar öncesinden gelen bir gelenektir. Bitkisel boyalarla renklendirme şeklinde başlayan, daha sonraları kumaş üzerine işlemelerle devam eden kumaşa farklılık kazandırma çabası, günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle farklı bir boyut kazanmıştır. Artık desenlemeler ve renklendirmeler makineler tarafından yapılmaktadır. Bu gelişimle birlikte elde yapılan işlemeler ayrı bir değer kazanmış, bir sanat halini almıştır.
Kimya sanayinin gelişmesiyle kumaşa tatbik edildiğinde kumaşa nüfuz eden, kumaştan çıkmayan boyaların üretimine başlanmıştır. Günümüzde uygulanan kumaş boyama sanatının başlangıcı da bu boyalara dayanır. Yağlı boya tuvallerine uygulanan tonlamalar, resme boyut kazandırma işlemleri artık her türlü kumaşa uygulanabilir hale gelmiştir. Bunun yanı sıra nakış, tezhip, çini gibi sanat dallarına ait desenlerde kumaşa aktarılabilir.

Genellikle çeyizlik eşyaları, örtüleri süslemede kullanılan kumaş boyama, günlük hayatta kullanılan perdelere, abajurlara, elbiselere, çanta ve ayakkabı gibi malzemesi kumaş olan her türlü objeye uygulanabilmektedir. Nakışın zahmetli oluşunun yanında yapımı hem daha kolay, hem daha zevkli olan kumaş boyama uygulandığı zeminlere ayrı bir özellik kazandırmaktadır.